Örebro

INTRESSEANMÄLAN HAR ÖPPNAT IGEN FREDAGEN DEN 24 MAJ FÖR KOMPLETTERANDE ANMÄLAN.

- Under maj kommer de obligatoriska utbildningstillfällena hållas där röstmottagarna kommer bli placerade på ett kurstillfälle tillsammans med sin grupp som man arbtar med på valdagen. Det finns möjlighet att logga in på "Min sida" och byta till ett annat kurstillfälle om det första inte skulle fungera. OBS dock att det finns fördelar med att träffa de andra från sitt distrikt i samband med kursen.

 

Allmänna val i Sverige

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region/landstings- och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val. Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna kommunens valdistrikt och förtidsröstningslokaler.

Mer information
Allmän information om valet hittar du på
val.se

 

Vill du arbeta som röstmottagare?

Vill du vara med och arbeta för demokratin och se den demokratiska processen från insidan? Då ska du ansöka som röstmottagare i Europaparlamentet den 26 maj 2019. Du kan även ansöka som röstmottagare till förtidsröstningen, perioden 8 maj-26 maj 2019.


Röstmottagare i Örebro kommun

För att bli röstmottagare ska du:

 • vara myndig (fyllt 18 år)

 • behärska det svenska språket i tal och skrift

 • ha tillgång till e-post och mobiltelefon samt bank-ID

 • Inte kandidera för något parti i det val som ska genomföras.

Som röstmottagare ska du vara hjälpsam, vänlig, stresstålig och serviceinriktad. Uppdraget ställer höga krav på noggrannhet då du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi ser gärna sökanden som behärskar flera språk.

Arbetsbeskrivning för valdagen
I varje vallokal tjänstgör sex röstmottagare samt en ordförande och vice ordförande som leder arbetet. På valdagen tjänstgör du från kl. 7.30 enligt schema, tills dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på kvällen.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

 • se till att det är god ordning i vallokalen

 • ta emot röster och pricka av i röstlängden

 • hjälpa de väljare som ber om det

 • efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Arbetsbeskrivning för förtidsröstningen
I varje förtidsröstningslokal tjänstgör minst två röstmottagare. Arbetet är schemalagt och öppettiderna kan variera. Även tjänstgöring kvällar och helger kan förekomma.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

 • se till att det är god ordning i röstningslokalen

 • ta emot röster och notera i väljarförteckningen

 • hjälpa de väljare som ber om det

 • efter röstningslokalens stängning sammanställa inkomna röster.

Utbildning
Alla röstmottagare måste genomgå en obligatorisk utbildning på två timmar, såväl nya röstmottagare som de som arbetat vid tidigare val.

Ersättning

Under valdagen utgår följande arvoden:

Röstmottagare: 2 754 kr.

Ordförande: 3 672 kr

Vice ordförande: 3 162 kr

För förtidsröstningen utgår en timersättning på 153 kr. Efter 19.00 samt under helger är timersättningen 235 kr.

Ersättningarna är skattepliktiga.

Anmälan
 
Du är välkommen att göra din intresseanmälan längst upp på den här sidan. Där fyller du i dina uppgifter och får en bekräftelse till din e-post så återkommer Valkansliet till dig under våren med besked om och vart du kommer arbeta.

Frågor
Välkommen att kontakta Valnämndens kansli valnamnden@orebro.se om du har frågor om att jobba som röstmottagare i Örebro kommun.