Örebro

 

INTRESSEANMÄLAN är nu stängd! Tack alla ni som anmält er! Nu kan du gå in på "Min sida" för att se din placering och acceptera denna. Ni som inte blivit placerade är välkomna att anmäla ert intresse igen vid nästa val! 


På denna sida anmäler du ditt intresse för att arbeta som valförrättare. Då får du vara med och arbeta för demokratin och se den demokratiska processen från insidan. Du kommer genom detta att erbjudas möjlighet att arbeta i samband med kyrkovalet.


Den 19 september 2021 genomför Svenska kyrkan i Örebro kyrkoval där medlemmarna väljer sina företrädare i kyrkofullmäktige i Örebro, stiftsfullmäktige i Strängnäs stift samt i kyrkomötet på Svenska kyrkans nationella nivå. Valet sker var fjärde år. Örebro kommuns valkansli är behjälpliga Örebro pastorat i genomföranet av valet.

 

För att bli valförrättare ska du:


  • vara myndig (fyllt 18 år)

  • behärska det svenska språket i tal och skrift

  • ha tillgång till e-post, mobiltelefon och bank-ID.

  • inte kandidera för något parti i det val som ska genomföras

  • skriva under en tystnadspliktsförbindelse knutet till uppdraget


Som valförrättare ska du vara hjälpsam, vänlig, stresstålig och serviceinriktad. Uppdraget ställer höga krav på noggrannhet då du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi ser gärna sökanden som behärskar flera språk.  

 

Arbetsbeskrivning av valdagen
 I varje vallokal tjänstgör sex röstmottagare samt en ordförande och vice ordförande som leder arbetet. På valdagen tjänstgör du från kl. 7.30 enligt schema, tills dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på kvällen.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen

  • ta emot röster och pricka av i röstlängden

  • hjälpa de väljare som ber om det

  • efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna

 

Särksilda rutiner i samband med pandemin

Valnämnden har beslutat att vidta särskilda åtgärder för att minska risken för smittspridning i samband med röstningen. Det handlar till exempel om att begränsa antalet personer som samtidigt befinner sig i vallokalen. Valförrättarna förväntas följa rutinerna.

 

Utbildning
Efter att du antagits som valförrättare kommer du att gå en obligatorisk utbildning. Kyrkovalets valförrättarutbildning kommer genomföras i augusti 2021. 


Ersättning
Under valdagen utgår arvoden beroende på funktion i vallokalen. Valförättare får ett arvode på 2800 kronor och ordförande och vice ordförande har ett tillägg utöver det. Ersättningarna är skattepliktiga.


Anmälan

INTRESSEANMÄLAN är nu stängd! Tack alla ni som anmält er! Vi arbetar nu med placering i de olika distrikten och kommer meddela er via angiven mailadress under vecka 20. 


Frågor
Välkommen att kontakta vårt kansli på valkansli@orebro.se om du har frågor om att jobba som röstmottagare eller valförrättare i kommande val.