Ă–rebro

 

Gör en insats för demokratin!

Intresserad av att jobba som röstmottagare?

På denna sida anmäler du ditt intresse för att arbeta som röstmottagare i det allmänna valet till riksdag, kommun- och regionfullmäktige 2022. Då får du vara med och arbeta för demokratin och se den demokratiska processen från insidan.

Valnämnden i Örebro kommun ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, kommun- och regionfullmäktige vart fjärde år och till valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar Valnämnden för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extraval. Valnämndens uppgift är bland annat att bemanna Örebro kommuns vallokaler och förtidsröstningslokaler.

För att arbeta som röstmottagare ska du:

  • vara myndig (fyllt 18 år).
  • behärska det svenska språket i tal och skrift.
  • ha tillgång till e-post, mobiltelefon och bank-ID.
  • inte kandidera för något parti i det val som ska genomföras.

Som röstmottagare ska du vara hjälpsam, vänlig, stresstålig och serviceinriktad. Uppdraget ställer höga krav på noggrannhet då du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi ser gärna sökanden som behärskar flera språk.  

Vilka uppdrag finns det som röstmottagare?

Röstmottagare i valdistrikt på valdagen

På valdagen är vallokalerna öppna från 08:00-20:00. I varje vallokal tjänstgör 6 röstmottagare samt en ordförande och vice ordförande som leder arbetet. På valdagen tjänstgör du från kl 7.30 med flera raster enligt schema. När röstningen avslutas tjänstgör alla röstmottagare med sammanräkningen tills alla resultat är klara, vanligtvis före midnatt.

I arbetsuppgifterna som röstmottagare ingår bland annat att:

  • Ställa i ordning vallokalen lördagen före valdagen.
  • Se till att det är god ordning i vallokalen under valdagen.
  • Ta emot röster och pricka av i röstlängden.
  • Hjälpa de väljare som ber om det.
  • Efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Observera att redan på lördagen innan valet ses arbetsgruppen i vallokalen för att ställa i ordning inför valdagen!

Ordförande i valdistrikt
En röstmottagare tjänstgör som ordförande i valdistriktet. Ordförande ska ha goda kunskaper om val. Ordförande kan ibland vara inblandad i rekryteringen av arbetsgruppen. Det är också denna som hämtar röstlängd, gör schema och leder arbetet i valdistriktet under valdagen.

Vice ordförande i valdistrikt
Vice ordförande ska ha goda kunskaper om val och bistår ordförande i dennes uppgifter. Det är också denna som leder arbetet i valdistriktet när ordförande inte tjänstgör.

Röstmottagare i förtidsröstning
Anmälan till att jobba med förtidsröstning är nu stängd.

Särskilda rutiner i samband med pandemin

Valnämnden beslutar om det behövs vidtas särskilda åtgärder för att minska risken för smittspridning i samband med röstningen. Det kan till exempel handla om att begränsa antalet personer som samtidigt befinner sig i vallokalen. Röstmottagarna förväntas följa rutinerna.

Utbildning
Efter att du antagits som röstmottagare kommer du att gå en obligatorisk utbildning. Allmänna valets valdagsutbildning kommer genomföras i augusti 2022. Exakt datum och tid för din utbildning meddelas senare på "Min sida".

Ersättning
Under valdagen utgår arvoden beroende på funktion i vallokalen. Röstmottagare får ett arvode på 3 163 kronor, ordförande 4 137 kr och vice ordförande 3 596 kr. Ersättningarna är skattepliktiga. Ersättning för utbildning är inkluderad i arvodet.

I förtidsröstningen utgår arvode per arbetstimme enligt följande: Vardagar kl.7-19 162 kr/timme, övrig tid 249 kr/timme.

Anmälan
Är du intresserad av att jobba under valdagen, fyll i en "Intresseanmälan" från menyn ovan. 

Är du intresserad av att jobba under förtidsröstningen som kommer att ske både under veckodagar och helger från 24 augusti ända fram till valdagen den 11 september? Fyll i en "Ansökan" via menyn ovan.

Placering av nya röstmottagare startar under våren och pågår ända fram till valdagen.

Vi återkommer när placeringara är klara, då öppnar vi "Min sida" där du kan se var du placerats och bekräfta platsen. Då finns även information om utbildning. Vi räknar med att detta sker under maj - 22. Vi meddelar dig via mail eller sms.